h

Deel 2 Meeloopstages in het kader van de WMO

26 maart 2017

Deel 2 Meeloopstages in het kader van de WMO

Project Taalmaatjes

Voor deel twee van mijn stages werd ik uitgenodigd in het prachtige gebouw van Surplus aan de Klappeijstraat om aanwezig te zijn bij een intakegesprek van een vrijwilliger die zich had opgegeven in het kader van het project Taalmaatjes. Omdat ik wat vroeger aanwezig was dan afgesproken hadden de initiatiefneemster van het project en ik nog even de kans om te praten over wat het project inhoudt en hoe het tot nu toe loopt.

Taalmaatjes is een project dat sinds december 2016 loopt en waarbij een statushouder gekoppeld wordt aan een vrijwilliger om op deze, overigens van beide kanten vrijwillige, manier de taal sneller en beter onder de knie te krijgen. In sessies van zo’n twee uur per week gaan de maatjes bijvoorbeeld samen boodschappen doen, koken samen, voeren een gesprek over hun hobby’s of maken samen huiswerk. Dit is ook de reden dat de intakegesprekken erg belangrijk zijn, want er worden echt matches gemaakt aan de hand van de wensen en interesses van beide kanten.

Het taalniveau van statushouders kan enorm verschillen, van beginner tot iemand die al een aardig woordje Nederlands spreekt, en daar wordt rekening mee gehouden. Om de vrijwilligers te helpen bij het opstarten van het contact, krijgen ze vier dagdelen een cursus in Theek5 van Stichting Lezen en Schrijven. Belangrijk is ook dat de vrijwilligers leren dat het project puur en alleen draait om de taal. Hulp op andere gebieden, daar zijn andere mensen voor zoals de maatschappelijk begeleider of de burgeradviseur. De cursus in Theek5 wordt afgesloten met een certificaat en ik vind het persoonlijk fijn om te weten dat de vrijwilligers niet zomaar in het diepe worden gegooid.

Waar ik ook erg blij van werd, was het feit dat er al aardig wat vrijwilligers zich hebben gemeld om een Taalmaatje te worden. Oosterhouters hebben zich gemeld na een campagne in de lokale media, onder andere bij de ORTS en in de Oosterhouter, via OosterhoutVoorElkaar en via Facebook. Maar het mooiste voorbeeld van hoe mensen zich hebben aangemeld vond ik via de tegenbeweging die is opgezet tegen het AZCNee. Toch een prettige gedachte dat statushouders hier in Oosterhout welkom zijn en er genoeg mensen in onze mooie stad wonen die ze welkom heten en willen helpen.

Dan het intakegesprek. Wat mij vooral opviel is hoe uitgebreid er gekeken wordt naar interesses en wensen van de vrijwilliger. Er wordt bijvoorbeeld aangegeven dat het fijn gevonden wordt als de statushouder al wat verder is qua niveau en de taal beter wil leren beheersen om verder te komen in een opleiding of baan. Hij of zij moet een goede motivatie hebben, want de vrijwilliger denkt niet goed overweg te kunnen met iemand die nog helemaal moet beginnen en bijvoorbeeld alleen maar wil leren hoe je gedag zegt in een winkel. Dit zijn, naast hobby’s als lezen en reizen, allemaal dingen waar rekening mee gehouden wordt bij het maken van de uiteindelijke match. Aan de praktische kant is het ook goed om te horen dat de vrijwilliger in ieder geval een VOG moet aanvragen.

Al met al weer een geslaagde middag waarin ik meer te weten ben gekomen over een in mijn ogen goed en vooral nuttig project. Ik denk dat vrijwilligers hier veel voldoening uit kunnen halen en dat een ongedwongen manier van de taal beter leren beheersen voor statushouders ook prettig zal zijn.

Omdat ik het een prima initiatief vind, heb ik mij tevens opgegeven om bij de uiteindelijke match aanwezig te zijn en een keertje aan te schuiven bij de cursus van Stichting Lezen en Schrijven in Theek5. Wordt vervolgd dus…

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier