h

Nieuws, mei 2008

30 mei 2008

Wees solidair met de buschauffeurs!

Vanaf zondag 1 juni staken de buschauffeurs van Veolia, net als hun collega's in heel Nederland, voor een betere CAO. Al maandenlang voeren ze actie voor een loonsverhoging van 3,5%. Net als bijvoorbeeld postbodes, politieagenten, treinpersoneel en personeel in de zorg is het belangrijk en soms zwaar werk met een in verhouding karige beloning. De werkgevers willen echter niet verder gaan dan een sigaar uit eigen doos. Zij wentelen de problemen die door de opgedrongen marktwerking is ontstaan af op de chauffeurs. En indirect ook de reizigers, door te bezuinigen op materiaal en de veiligheid en het reiscomfort in gevaar te brengen door onmogelijke dienstregelingen. De vervoerder die de laagste inschrijving heeft op een concessie moet immers ergens dit geld terugverdienen, door te bezuinigen op mensen en materiaal. Daarbij is niemand gebaat: reizigers niet en chauffeurs niet. Daarom roepen we reizigers op om zich solidair te verklaren met de buschauffeurs en samen een halt toe te roepen aan de voortdurende kaalslag van ons openbaar vervoer.

Lees verder
30 mei 2008

Opinie: 'immorele verschillen' geen natuurverschijnsel

Zeer terecht merkt René Diekstra in zijn column Immorele verschillen in BN-De Stem van 30 mei 2008 op, dat de verhouding tussen de inkomens van een president-directeur en een gewone werknemer (driehonderd staat tot één) zoek is en geen realistische achtergrond heeft. De president-directeur werkt niet 300 keer zo hard, heeft niet 300 keer zo lang gestudeerd, en zorgt niet voor 300 keer zoveel winst (of verlies...) als de gewone werknemer. Is het immoreel dat men zich aan de top zo zeer verrijkt, als Diekstra stelt? Zeer zeker! Maar het simpele feit dat een aantal personen 'narcistisch disproportioneel' zijn, is onvoldoende verklaring voor de instandhouding van deze verschillen.

Lees verder
18 mei 2008

SP Breda 'on tour' naar Walibi

De Bredase SP-afdeling toog met een goed gevulde bus (en een aantal auto's) naar de ledendag SPELEN'08. Het was heel gezellig, mede dankzij de zingende chauffeur die de sfeer er goed in hield...

Lees verder
5 mei 2008

SP in gemeentebesturen?

Wanneer is deelname van de SP aan het college van B & W een opmaat naar een socialistische maatschappij, en wanneer brengt het juist de strijd voor zo'n socialistische maatschappij naar de achtergrond? Over die vraag discussieerden enkele tientallen SP'ers op zaterdag 3 mei in Breda tijdens de jaarlijkse Socialismedag van de afdeling. De conclusie van de workshops was eenduidig: de SP moet geworteld zijn onder de bevolking, indien nodig samen met de mensen de strijd aangaan, en collegedeelname blijven zien binnen een groter project: de strijd voor een socialistische maatschappij.

Lees verder
1 mei 2008

Gezellige 1 mei viering in 't Valkenberg

De regen viel af en toe met bakken uit de lucht, maar dat mocht de pret niet drukken. Vanwege het Jazz-festival moest de SP uitwijken naar het Valkenberg om daar met een standje tomatensoep en stokbrood uit te delen aan de voorbijgangers. Het strijdliederenkoor 'Tegen de Wind Mee' was op vakantie, maar Peter Storm uit Tilburg zorgde met zijn gitaar voor live strijdliederen, de Internationale werd gezongen, flink wat SP'ers kwamen even buurten en zelfs de politie kwam even kletsen. 's Ochtends waren traditioneel eerst de 'grijze roodstaarten', onze lokale 75-plus SP-leden, bezocht met een bosje rode bloemen. In verband met het Jazz-festival wat kleiner opgezet dan voorgaande jaren, maar nog steeds een gezellige viering van de Dag van de Arbeid!

Lees verder

U bent hier