h

Ongelimiteerd vertrouwen in corporaties is over

3 juli 2012

Ongelimiteerd vertrouwen in corporaties is over

De ongelimiteerde garantstelling aan de woningcorporaties in Breda wordt aangepast. Dat stelt wethouder Bob Bergkamp vorige week donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. De wethouder reageerde op een vraag van de fractievoorzitter van de SP, Patrick van Lunteren. Die wilde weten hoe het mogelijk was dat Breda in totaal voor 1,2 miljard euro garant staat. Vooral het bedrag van 544 miljoen voor Laurentius, een relatief kleine corporatie, is opmerkelijk. De gemeenteraad en het College delen de zorg van de SP. Op korte termijn houdt de ongelimiteerde garantstelling op. Van Lunteren: "De gemeente is zo te zien veel te lang goedgelovig geweest. De corporaties hebben tot ver buiten Breda, met financiele rugdekking van de gemeente, eindeloos kunnen speculeren met grond en bouwprojecten".

Laurentius staat al enige maanden onder verscherpt toezicht van het Rijk. Tegelijkertijd is directeur/ bestuurder Vermeulen-De Bie opgepakt voor fraude. Het beeld past in een rijtje van ontspoorde corporaties als Rochdale (zelfverrijking), Woonbron (investeren in duur stoomschip SS Rotterdam), Vestia (derivatenhandel) en WSG (grondspeculaties).

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwt per brief haar leden voor de consequenties voor de financiele positie van de corporaties in Nederland. Alle corporaties zullen via een saneringsheffing van het Centraal Fonds Volkshuisvesting moeten opdraaien voor de malaise bij met name Vestia. Die financiele inzet zal volgens de VNG onmiskenbaar ten koste gaan van de investeringscapaciteit van alle corporaties en daarmee raken aan het volkshuisvestingsbeleid van de gemeenten.

De gemeenten staan via een getrapt systeem borg voor de corporaties. Eerst is er een borging via het waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Die stelt eisen aan de kredietwaardigheid van de corporaties en beschikt over een borgstellingsreserve van circa 477 miljoen euro. Het Rijk en de gemeente komen pas daarna aan de beurt. Als de reserves te kort schieten moeten gemeenten op verzoek van de WSW renteloze leningen verstrekken. Van Lunteren: "In de situatie bij Vestia is het nog niet zo ver gekomen dat het Rijk en de gemeente op verzoek leningen moeten gaan vestrekken. Het is echter wel een goede indicator dat het systeem niet helemaal deugt."

De minister van Volkshuisvesting stelt dan ook terecht een onderzoek in of de keten van financieel toezicht wel adequaat is georganiseerd met voldoende verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor betrokken partijen en of dit leidt tot een sluitend stelsel. Van Lunteren: " De rol die de gemeente spelen in de garantstelling is daarin wel interessant. Zij maken immers speculeren wel heel erg gemakkelijk voor de directies en bestuurders".

De VNG brief

U bent hier