h

Wolfslaar is ontevreden over verkeersveiligheid en bussluis

3 juli 2012

Wolfslaar is ontevreden over verkeersveiligheid en bussluis

De bewoners in nieuw Wolfslaar zijn niet te spreken over de nieuwe bussluis en de veiligheid op de Thoornseweg. Dat bleek op zondag 24 juni 2012 toen de SP met een enquête de wijk Nieuw Wolfslaar in trok. In het kader van buurten in de buurt werd met de bewoners gesproken over de inrichting van de geluidswal, de veiligheid op de Thoornseweg en de recent aangelegde bussluis. SP Commissielid Bas Maes: " De SP zal de wethouder vragen wat hij van plan is te gaan doen aan de onveiligheid voor fietsers en voetgangers op de Thoornseweg".

Buurten in de buurt in Wolfslaar

Van de 200 benaderde adressen, waar de SP heeft aangebeld, hebben 75 bewoners hun betrokkenheid getoond door mee te werken aan de enquête. Dit komt neer op een respons van 35% wat voldoende is voor een representatieve en een betrouwbare uitkomst van de resultaten.

De veiligheid voor met name de voetgangers en fietsers op de Thoornseweg blijft een zorgpunt voor veel bewoners. Van de ondervraagden zegt 80% dat de veiligheid voor fietsers onder de maat is. Veel bewoners lieten ons weten dat de weg niet veilig is voor kinderen die langs deze route naar school moeten. Dit komt mede doordat automobilisten zich er volgens 77% zich er niet aan de snelheid houden. Bijna negen op de tien ondervraagden willen een voetpad langs de Thoornseweg. Momenteel moeten de bewoners langs de zijkant van de weg lopen, waar de auto ’s hard voorbij rijden. Vragen met betrekking tot de bussluis leidden tot louter negatieve reacties. Maes: "het lijkt weer zo'n oplossing voor een niet bestaand probleem. Ik hoor graag van de wethouder wat hij eigenlijk wilde oplossen met die sluis en of het gewenste effect nu wordt bereikt".

Uit de aanvullend geplaatste opmerkingen blijkt dat voor veel mensen de bussluis er nooit had mogen komen. 43% van de respondenten geeft aan dat de bussluis voor onveilige situaties zorgt. in combinatie met de hoge inversterings- en onderhoudskosten leidt dit tot veel onbegrip en verontwaardiging. Een boze bewoner: “vanwege bezuinigingen wordt overal het groen uitgetrokken en worden buurthuizen gesloten en hier wordt een totaal overbodige bussluis van dik twee ton aangelegd. Wat een verspilling van belastinggeld!” Sommige bewoners maken zich ook zorgen over de veiligheid. Het blijkt dat veel bewoners achteruit moeten rijden bij de bussluis als er een tegemoetkomende bus aankomt.

Aan de bewoners is tot slot gevraagd of de geluidswal voldoet aan de gewekte verwachtingen van een parkachtige uitstraling. Ruim de helft van de geënquêteerden geeft aan dat dit niet zo is. Uit de resultaten blijkt verder dat slechts 23% tevreden is met die uitstraling. Ruim een derde beoordeelt de wal zelfs als zeer slecht. "Grootste tegenvaller is de beplanting", zegt Maes. "De helft van de ondervraagden is hierover in zijn geheel ontevreden en tweederde geeft aan dat er (veel) te weinig bomen staan. Regelmatig hoorden we ook klachten met betrekking tot de steilte en afwerking van de voet- en fietspaden".

De resultaten van de enquete
De raadsvragen

U bent hier