h

Geen ondernemersfonds Binnenstad

19 september 2012

Geen ondernemersfonds Binnenstad

De ondernemers hebben zich uitgesproken tegen een in te voeren ondernemersfonds, ook wel genoemd reclamebelasting, voor de binnenstad. Vooral veel kleine ondernemers waren tegen de invoering van dit fonds. Een begrijpelijke keuze, volgens raadslid Joyce van der Sanden: ‘Het fonds is een verplichte belasting die voor iedereen evenveel kost. De HEMA en Bijenkorf betalen net zoveel als een kleine sieradenwinkel of boekhandel. Dat is voor kleine ondernemers niet op te brengen’.

De SP was dan ook voorstander van een fonds waarin de hoogte van de bijdrage wordt gekoppeld aan bijvoorbeeld de omzet of de OZB. Dat zou een eerlijker verdeling zijn geweest. Want het zou goed zijn om dit geld te besteden aan reclame voor de stad Breda. Een ander pijnpunt voor tegenstanders was de besteding van het fonds. Van de inkomsten uit het fonds zou reclame gemaakt gaan worden voor 52 koopzondagen. Dit terwijl een groot deel van de kleine ondernemers hier tegen is. Absurd, volgens Joyce van der Sanden: “Het is toch van de zotte dat je verplicht moet meebetalen aan reclame voor iets waar je tegen bent.”

Het bestuur van de ondernemersvereniging van de Binnenstad (OBB) en het Retail Platform Breda (RPB) hadden van te voren al aangekondigd te zullen opstappen als het ondernemersfonds niet zou worden ingevoerd. Van der Sanden vindt dit jammer: “Een groot deel van de frustratie bij de tegenstanders is dat zij zich niet vertegenwoordigd voelen door het OBB en RPB. Ik hoop dat de komende tijd hieraan gewerkt wordt. Ik zie hier ook een bemiddelende rol voor wethouder Meeuwis”. De SP heeft de wethouder hierop middels schriftelijke vragen aangesproken, net zoals zij al eerder in mei van dit jaar heeft gedaan.

U bent hier