h

Begroting 2017

4 november 2016

Begroting 2017

Foto: SP
Breda staat er financieel gezien weer goed voor. Voordat er echter cadeautjes kunnen worden uitgedeeld, moet volgens SP Breda eerst de basis op orde zijn. De partij deed daartoe donderdagavond diverse voorstellen bij de behandeling van de begroting 2017. “Zolang er in onze stad nog 5000 gezinnen in armoede leven, er mensen afzien van zorg vanwege de kosten of te lang moeten wachten op een betaalbare woning, is er nog veel werk te verzetten”, zegt SP-fractievoorzitter Bas Maes. “Deze begroting biedt alle kans om die problemen daadwerkelijk aan te pakken.”

Armoede

Uit onderzoek blijkt dat niet overbesteding of een slordige administratie  de belangrijkste oorzaak van armoede is. Mensen houden na aftrek van alle vaste lasten zoals huur en zorgkosten simpelweg te weinig geld over. “Het armoedebeleid in Breda moet zich wat ons betreft richten op het daadwerkelijk besteedbaar inkomen.”, zegt Maes. “Wij willen van de wethouder weten hoe zij ervoor zorgt dat mensen met een op papier redelijk inkomen, vanwege hoge vaste lasten alsnog naast alle armoederegelingen grijpen?”

Zorg

Op de zorg blijft veel geld over en dat blijft zoals afgesproken binnen het sociaal domein.  Dat binnen dat sociaal domein miljoenen aan geld voor de zorg, weglekt naar participatie blijft SP Breda zorgen baren. Maes: “Want ook binnen de zorg zelf zijn we er nog niet. Uit onderzoek blijkt dat mensen zorg mijden, vanwege de eigen bijdragen in de Wmo. Ik wil weten hoe wij het op het gebied van eigen bijdragen doen in vergelijking met andere steden. Het kan niet zo zijn dat wij geld over houden op de Wmo terwijl mensen zich blauw betalen aan de eigen bijdragen.”

Wonen

Zeker op het gebied van wonen is SP Breda zeer tevreden met de voorliggende begroting. Het nieuwe akkoord wat Breda met de woningcorporaties sloot, gaat ons de komende tien jaar 1.600 sociale huurwoningen opleveren en 900 middeldure huur. Maar liefst 1.000 van die betaalbare woningen al de komende jaren en 50 tijdelijke woningen zelfs al dit jaar. “Dat zijn aantallen die al decennia lang niet zijn vertoond in onze stad!”, stelt Maes. “Ik ben ook blij dat niet alleen een beroep wordt gedaan op de woningcorporaties maar ook ontwikkelaars worden gewezen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.”

Buurthuizen

Nu Breda er financieel weer goed voorstaat is het volgens de SP tijd om slim te investeren. Als je een huis hebt en je hebt een financiële meevaller dan is het aantrekkelijk om een deel van je hypotheek af te lossen zodat je maandlasten lager worden. Voor het gemeentelijk vastgoed geldt wat de SP Breda betreft precies hetzelfde. “We zagen recent nog hoe kapitaallasten kunnen drukken op de exploitatie van de buurthuizen”, zegt Maes. “Nu we afstevenen op een positief resultaat op de post gemeentelijk vastgoed, moeten we de kapitaallasten drukken door dat geld te gebruiken voor aflossing. Dan blijft het ook in de toekomst mogelijk een buurthuis te expoiteren.” 

Reactie toevoegen

U bent hier